.....ေပ်ာ္ရႊင္စြာ ေလ့လာပါ.....

အစားအစာအျဖစ္ ဆန္၏အေရးပါမႈ

     ကမၻာ့လူဦးေရးတစ္၀က္သည္ ဆန္အေပၚတြင္ အျပည့္အ၀ေသာ္လည္းေကာင္း၊ တစ္စိတ္ တစ္ပိုင္း အျဖစ္ေသာ္လည္းေကာင္း မွီခိုေနၾကသည္ဟု ခန္႔မွန္းၾကပါသည္။ ကမၻာေပၚ တြင္စိုက္ပ်ိဳးေသာ စပါးသီးႏွံ ၉၀%ကို အာရွတိုက္တြင္စိုက္ပ်ိဳးၿပီး အာရွတိုက္သားမ်ားသာ စားသံုးၾကပါသည္။ အေမရိကန္တို႔၏စားသံုး မႈသည္ တိုးလာသည္ဟုဆိုေသာ္လည္း ႏွစ္စဥ္ လူတစ္ဦးစားသံုးမႈမွာ ၂၅ေပါင္ (၁၁ ကီလိုဂရမ္) ျဖစ္ၿပီး အာရွတိုက္တြင္မူ ႏွစ္စဥ္ လူတစ္ဦး စားသံုးမႈမွာ ၂၀၀ မွ ၄၀၀ ေပါင္ (၉၀ မွ ၁၈၁ ကီလိုဂရမ္) စားသံုးၾကပါသည္။


      စပါးသည္ ရိတ္သိမ္းၿပီးေနာက္ လူသားမ်ား အဓိကအားျဖင့္ တိုက္ရိုက္စားသံုးေသာ အေရးပါသည့္ ႏွံစားသီးႏွံတစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါသည္။ ဂံ်ဳႏွင့္ေျပာင္းသီးႏွံသာလွ်င္ ပမာဏမ်ားစြာ စိုက္ပ်ိဳးၾကပါသည္။ ဖိလစ္ပိုင္ ႏိုင္ငံတြင္ရွိေသာ အျပည္ျပည္ဆိုင္ရာဆန္စပါးသုေတ သနဌာနရွိ ဆန္စပါး စပ္မ်ိဳးပညာရွင္မ်ားသည္ တိုးတက္ေနေသာ လူဦးေရကို အၿမဲတမ္းျဖည့္ဆည္းေပးႏိုင္ရန္အတြက္ သိသိသာသာအထြက္ႏႈံးတိုးေသာ လယ္သမား မ်ားအံၾသေစေလာက္သည့္ စပါးမ်ိဳးမ်ားကို တစ္ခုၿပီးတစ္ခု ထုတ္လုပ္ေနပါသည္။ ေလ့လာ မႈမ်ားတြင္ ပိုမိုေႏြးလာေသာ ညအပူခ်ိန္သည္ စပါးသီးႏွံအထြက္ကို ဆိုး၀ါးစြာထိခိုက္ႏိုင္သည္ ဟု ေဖာ္ျပ ေနၾကပါသည္။ ကမၻာႀကီးပူေႏြးလာမႈေၾကာင့္ စပါးသီးႏွံေပၚတြင္သက္ေရာက္မႈကို စိုးရမ္ပူပန္ေနၾကပါသည္။

      ဆန္ညိဳသည္ ဆန္ျဖဴထက္ အစားအစာတန္ဖိုး ပိုမိုျမင့္မားပါသည္။ အဘယ့္ ေၾကာင့္ဆိုေသာ္ အျပင္ အညိုေရာင္အကာသည္ ပရိုတင္းႏွင့္မင္းနရယ္ဓါတ္မ်ားျဖစ္ေသာ ေၾကာင့္ ျဖစ္ပါသည္။ အတြင္းဆန္သားအျဖဴသည္ ကာဗိုဟိုက္ဒရိုက္ဓါတ္(ကစီဓါတ္)သာ ျဖစ္သည္။ အစားအစာအျဖစ္ စားသံုးေသာ ဆန္သည္ အဆီပါ၀င္မႈ နည္းပါသည္။ အျခားႏွံစားသီးႏွံမ်ားႏွင့္ ႏႈိင္းယွဥ္လွ်င္ ပရိုတင္းပါ၀င္မႈသည္လည္း နည္းပါသည္။ အထူး အထြက္ေကာင္းစပါးမ်ိဳးမ်ားတြင္ ရိုးရာစပါးမ်ိဳးမ်ားထက္ ပရိုတင္းပါ၀င္မႈမ်ားေသာ ဆန္ေစ့မ်ားပါ၀င္သည္။ အေရွ႕ပိုင္းတြင္ ဆန္ကို ပဲပုပ္ျဖင့္လုပ္ထားေသာေဆာ့စ္ႏွင့္ အျခားအစား အစာမ်ားျဖင့္တြဲ၍ စားသံုးၾကေသာေၾကာင့္ အာဟာရဓါတ္ခ်ိဳ႕တဲ့မႈကိုမျဖစ္ေပၚေစဘဲ ေရာဂါျဖစ္မႈကိုလည္း ကာကြယ္ေပးပါ သည္။ အေမရိကန္ႏိုင္ငံအပါအ၀င္ အျခားေန ရာမ်ားတြင္မူ တိုးတက္လာေသာနည္းပညာမ်ားေၾကာင့္ ဆန္ကို အလြယ္တကူ၀ယ္ ယူႏိုင္ေသာ မနက္စာႏွင့္သားေရစာအျဖစ္ ျပဳလုပ္ေရာင္းခ်ၾကပါသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ႏွံစားသီးႏွံမ်ားမွ စတပ္ခ်က္ကို ဖယ္ထုတ္လိုက္လွ်င္ က်န္ရွိေသာ ပရိုတင္းျဖစ္သည့္ ဂလူတင္ဓါတ္ခ်ိဳ႕တဲ့မႈ ျဖစ္ေပၚလာပါသည္။ အဘယ့္ေၾကာင့္ဆိုေသာ္ ဆန္သည္ အျခား ႏွံစားသီးႏွံတစ္ခုခု၏အမႈံ႕ႏွင့္မေရာလွ်င္ ေပါင္မုန္႔ မျပဳလုပ္ႏိုင္ေသာေၾကာင့္ ျဖစ္ပါသည္။
ဘာသာျပန္
စိုးမိုး၀င္း
မူရင္ေဆာင္းပါး